Världens största kryssningsfartyg

Världens största kryssningsfartyg

Världens största kryssningsfartyg

Att åka på kryssning är för många båtintresserade en drömsemester, där man får allt man vill ha på en och samma gång – sol, bra mat, gott sällskap, underhållning, bad, aktiviteter, resa och känslan av att vara till havs under längre stunder. Vad slår möjligheten att både äta frukost och middag när solen går upp eller ned längs med horisonten? Moderna kryssningsfartyg har tagit konceptet till helt nya nivåer, där gigantiska skepp huserar allt från tusentals passagerare, pooler, basketplan, klätterväggar, casinos och mängder med förstklassiga restauranger.

Med andra ord finns det något att göra för alla typer av människor på dessa fartyg. Alldeles nyligen blev världens största kryssningsfartyg färdigställt i Frankrike, med namnet Symphony of the Seas, ägt av rederiet Royal Caribbean International. Symphony of the Seas överträffar sitt systerskepp Harmony of the Seas i storlek, som också ägs av RCI, och kommer att operera främst i Karibien och Medelhavet. Symphony of the Seas är 362 meter långt och har en nettovikt på strax över 228 000 ton. Max antal passagerare ligger på 5495 och till deras nöje innehåller skeppet flera pooler, trädgårdar med vandringsstråk, en isrink, en pool för vindsurfing, mängder av vattenrutschkanor, musikalscener, berg-och-dal-banor, shower och laser tag, för att nämna några alternativ. Varje hytt kommer med balkong, och de som inte har havsutsikt har virtuella utsikter att njuta av. Att kryssa med Symphony of the Seas blir en helt annan upplevelse!

Andra stora kryssare

Förutom Symphony of the Seas är också hennes båda systrar Harmony och Allure of the Seas två riktiga mastodonter som när de byggdes också var de största i världen. Andra imponerande fartyg, som ligger en storlek under RCI’s nybyggda flotta är bland andra den numer pensionerade Queen Elizabeth II som länge var ett av världens största linjefartyg på rutten Southampton – New York. Hon byggdes redan 1969 och seglade i nästan 40 år över Atlanten, innan hon togs upp på land i Dubai 2008, där hon ligger än idag. Hon ersattes av lillasyster Queen Mary II som sjösattes 2003, vars inredning går i en retro art déco-stil som påminner om de gamla transatlantiska ångfartygen från 20- och 30-talet. Turen över Atlanten tar mellan 6-7 dagar och är en av de mest klassiska passagerarlinjerna i världen.

Kryssningskepp för seglare

Kryssningskepp för seglare

Kryssningskepp för seglare

Om du vill ha en mer genuin och äkta kryssningsupplevelse kanske du ska kika på Star Clippers flotta av segelfartyg som går över Atlanten. Deras Star Clipper, Star Flyer och Royal Clipper tar mellan 200-250 passagerare, vilket gör dem till små för att vara kryssningsskepp, men stora för att vara segelfartyg. Royal Clipper är störst av systrarna och har en masthöjd på närmare 80 meter. Där kan du njuta av underhållning, hytter med balkong, fina restauranger och prova på snorkling, dykning eller kajakpaddling. Som gäst på en av båtarna kan du också hälsa på på bryggan, och lära dig äkta sjömanskonster som att knyta knopar och navigera efter stjärnorna. En kryssning på ett segelfartyg tilltalar kanske äventyraren mer än semesterfiraren, även om standarden är lika hög på de olika varianterna.