Planera drömsemestern i Sverige

Planera drömsemestern i Sverige

Planera drömsemestern i Sverige

Sveriges maritima historia går tillbaka till århundraden innan Vikingatiden, och våra långa kuster var länge mer trafikerade än inlandet. Det var inte bara praktiskt att segla, det var också en helt annan typ av upplevelse än att röra sig över land. Ja, svenskarna har sjöfarten i blodet, vilket syns på aktiviteterna i våra många kuststäder. På både västkusten och östkusten är hamnar, stränder, klippor, skärgården, öarna, åmynningar, kanaler och broar en stor del av de pittoreska städerna, och dessa ger både liv och skönhet till många samhällen. Att segla längs med den svenska kusten kan vara en riktig drömsemester för alla typer av människor, där man får lära känna de bästa delarna av både svensk kultur och natur. Har du ingen egen segelbåt? Varför inte börja med att hyra en och prova att göra några kortare seglatser när vårvindarna anländer.

Storstäder och skärgårdar

Storstäder och skärgårdar

Storstäder och skärgårdar

Tack vare vår långa sjöfartshistoria har också Sveriges största städer vuxit fram vid vackra lägen längs med kusten. Stockholm är känt som vattenstaden, med sina många öar, holmar och broar. Faktum är att Stockholm betraktas vara en av världens vackraste städer, just på grund av de många vattendragen. Göteborg i sin tur har en lång historia av hamnverksamhet och rederier, där det Ostindiska kompaniet, Evert Taube och färjeverksamheten till Danmark satt sin prägel på staden. Även Malmö ligger vackert vid vattnet, med närhet till Köpenhamn, och om du tar en titt på kartan finner du mängder med vackra städer längs med kusten i Sverige. Det är möjligt att segla hela vägen från Luleå i norr, ner längs kusten med stopp i Umeå och vidare till Stockholms skärgård om man är riktigt äventyrlig, men det vanligaste är att hålla sig i de södra delarna av Sverige. Från Stockholm finns möjligheten att dels upptäcka skärgården och sedan segla vidare mot Åland och potentiellt sett över Östersjön till de baltiska länderna. Vill man hålla sig inom landsgränsen är såklart både Öland och Gotland kanske de bästa upplevelserna för svenskar som turistar i sitt eget land. Dessa vackra och gemytliga öar utgör en alldeles egen del av svenskt kulturarv samtidigt som naturen är helt unik med gotländska raukar och det öländska allvaret. Västkustens saltstänkta klippor, städer som Halmstad, Varberg och Lysekil, samt små pärlor som Smögen och Grebbestad är alla värda sina stopp vid en sommarseglats i Sverige. Tar man sig sedan in mot Göteborg kan man påbörja seglatsen tvärs igenom hela landet, som är en annan upplevelse än de våra kuster erbjuder.

Segla Göta Kanal

Göta Kanal blev utsedd till årtusendets byggnadsverk i Sverige under det gångna millenniet, och detta är inte så konstigt. Kanalen är en fantastisk uppvisning i ingenjörskonst och slingrar sig genom de bästa delarna av svensk natur: trollska skogar, vidsträckta fält och vackra småstäder. Man seglar dessutom över Sveriges två största insjöar Vänern och Vättern. Beroende på storleken på båten skiljer sig priset åt för att segla på kanalen, men du väljer vilka sträckor du vill segla och betalar sedan ett paketpris för all service längs vägen. Detta innebär att slussar och broar öppnas för dig och att gästhamnar finns tillgängliga med el och vatten där du kan ligga i upp till fem dygn per vistelse. Om du vill se Sverige från ett nytt perspektiv är en seglats på Göta Kanal en av de bästa och mest prisvärda semestermålen för seglare!