På kryssning

På kryssning

På kryssning

Du har säkert sett de där enorma, lyxiga kryssningsfartygen både på TV och i verkligheten om du besökt några av de stora hamnstäderna i Europa under sommartid. Många kryssningsfartyg seglar under nätterna och ligger sedan stilla i lyxiga hamnar så att passagerarna kan gå av och upptäcka staden innan det är dags att fara vidare. Under dessa hamnuppehåll kan landkrabborna bara fantisera om hur livet är ombord och vilken lyx som erbjuds kryssarna. Har du funderat på att åka på kryssning? Så här är det egentligen att vara ombord under en längre tur!

Från budget till exklusiv lyx

Från budget till exklusiv lyx

Från budget till exklusiv lyx

De stora kryssningsfartygen erbjuder framför allt lyx till sina passagerare, även om det finns så kallade budgethytter för de som inte behöver extra av allt. Många av de billigare hytterna håller fortfarande väldigt hög standard, och oavsett hur du väljer att bo har du såklart tillgång till fartygets alla möjligheter. De dyraste hytterna kan ha både bubbelpooler, terrasser med små trädgårdar och både sovrum, salong och balkong. Olika skepp ser olika ut, men alla rederier ser såklart till att förse sina passagerare med mängder av matalternativ och underhållning. Det brukar finnas restauranger av olika matkulturer, stora poolområden för både stora och små, men också basketplaner, isbanor, surfsimulator, golfbana, tennisbanor, ja, vad du än kan föreställa dig när du tänker ”lyx och flärd”. Även om fartyget är stort kan du alltså snabbt välja mellan precis det du vill göra för stunden, utan att behöva åka till en annan stad eller plats, som du gör i land. Om vädret skulle vara sämre en dag, eller om du olyckligtvis har bränt dig i solen och behöver spendera lite tid inomhus finns det också biosalonger, spelarkader, datorutrymmen och häftiga shower som passar alla smaker. Vill du ha en lyxig galamiddag i smoking och festklänning finns det restauranger med klädkod och högsta service, men om du istället vill ta en hamburgare med barnen kan du såklart välja enklare alternativ. Det bästa av allt är att menyerna på en kryssning ändras varje dag, så du behöver inte tröttna på maten ombord, även om du spenderar en vecka där.

Gå iland

Även om livet ombord är skönt och lyxigt ska du inte missa att gå i land. Detta kan man göra på egen hand eller genom kryssningens arrangerade dagsturer. I land får du möjlighet till att snorkla i havet, rida hästar längs med stranden eller kanske gå en shoppingtur i någon av städerna du besöker under resan. Kom bara ihåg att dubbelkolla tidszon och avgångstid så att du inte gör ett enkelt nybörjarmisstag och blandar ihop tiderna. I vissa fall kan man byta tidszoner med en timme fram och tillbaka flera gånger under en kryssning, så det är lätt att bli lite förvirrad! En kryssning är dock ett utmärkt sätt att få en slags kraschkurs i olika kulturer vilket kanske räcker för att du ska bli sugen på att åka tillbaka till något av länderna. Både i Karibien och på Medelhavet hinner man gå iland i olika länder, bland olika typer av natur, och uppleva helt olika matkulturer. Låter det stressigt? Lugn, du kan såklart bara stanna ombord och njuta av att ha allt serverat precis framför näsan på dig!