Livet ombord en färja

Livet ombord en färja

Livet ombord en färja

Många människor i Sverige har någon gång åkt en av de många färjor som trafikerar våra farleder i öst, syd och väst. Många städer längs med våra kuster har båtar som går till Danmark, Finland, Norge, Estland, Tyskland och Polen, och de flesta familjer i södra Sverige har någon gång gjort en dagstur eller weekend-tripp via båt till någon av de många destinationerna. Kanske det mest populära resmålet är Danmark, dit man kan segla från en rad olika hamnar på västkusten. Som passagerare på en av dessa färjor är livet skönt, där finns mat, dryck, underhållning och i många fall trevligt väder och vackra utsikter, men har du någonsin funderat över hur det fungerar för besättningen ombord? Tror du att de vanligtvis tar sig tid att gå av färjan, besöka sina resmål och har god kännedom om destinationen? Kommer de hem från jobbet varje kväll som en vanlig anställd? Vad sysslar man egentligen med när man har rast? Att arbeta i besättningen ombord på en färja är faktiskt ganska annorlunda jämfört med ett vanligt jobb, och det krävs en annorlunda livsstil för att få det att gå ihop.

Vecka av, vecka på

Vecka av, vecka på

Vecka av, vecka på

Det vanligaste arbetsschemat för en som jobbar ombord på någon av passagerarfärjorna som trafikerar svenska farvatten är att man jobbar en vecka ombord och sedan är ledig en vecka. Under sin arbetsvecka gör man 80 timmar under sju dagar, vilket innebär runt 11 timmar per dag, sju dagar på raken. På så sätt får man ändå ihop till sin heltidsanställning, även om arbetsveckan blir extra intensiv och den lediga ”helgen” extra lång. Samtidigt som man missar hälften av året på hemmaplan, får man fler sammanhängande lediga dagar varje månad. Detta gör att vissa saker är svårare om man har familj, medan det blir betydligt enklare att kunna resa och göra annat. Eftersom man ska hinna göra 11 timmar på en och samma dag, med raster där emellan, blir dagarna ofta långa och sömntimmarna få. Det kan alltså vara både fysiskt och psykologiskt utmanande att jobba till havs.

Arbetstid och fritid

Sekunden man mönstrar på för sin arbetsvecka blir man en del av säkerhetsteamet. Under alla timmar man är ombord ska man alltså finnas tillgänglig och vara redo om något skulle hända, oavsett om man har arbetstid eller inte. Under tiden du arbetar är uniformen på, och man måste uppföra sig som om man är på vilken arbetsplats som helst, men även efter arbetstid måste man förhålla sig till vissa regler. Man får absolut inte dricka alkohol vilket är ganska självklart, men man får inte heller befinna sig i vissa utrymmen om man inte har arbetskläder på sig, även om man vanligtvis arbetar där. Under fritiden kan man däremot använda gymmet som finns ombord, spela TV-spel, umgås med kollegorna i mäss eller dagrum eller basta en stund. Besättningen ombord umgås dagligen både i arbetet och under fritiden, vilket innebär att man kommer väldigt nära varandra och lär känna varandra väl. Samtidigt kan det vara ordentligt skönt att dra sig tillbaka till sin hytt och vara för sig själv en stund på sin lediga tid!