Kan man äga en färja

Kan man äga en färja

Kan man äga en färja

När man talar om färjor tänker man oftast på båtar som körs av stora företag eller av staten som en del av kommunaltrafiken. Det finns färjor i olika storlekar, allt ifrån enorma kryssningsfartyg för tusentals resenärer till små färjor som kör mellan öar i skärgården där det bara får plats ett tiotal passagerare. Det finns dock ett antal färjor som är helt privat ägda. Det handlar ofta om personer som bor på en plats dit kommunaltrafiken inte är tillgänglig som går ihop och köper en färja tillsammans. Det flesta färjor som, är ”privatägda” är alltså inte i praktiken använda för privat bruk. Den som äger färjan har mer ofta investerat pengar i färjan och på så sätt möjliggjort ett projekt som en kommun eller staten försökt genomföra men ej kunnat.

Det är svårt att veta var gränsen mellan båt och färja är, och det är lätt att tänka att det är storleken på skeppet som avgör detta. Så är inte fallet, det är nämligen så att en färja är ett fartyg som har en bestämd rutt över ett hav, en flod, en å eller en sjö. För att kallas färja skall fartyget ingå i linjetrafik och frakta passagerare och eventuellt andra fordon.

Det finns olika typer av färjor och de är utformade för att kunna rymma så mycket av det de är anpassade för som möjligt. Bilfärjor är en ganska vanlig typ av färja som är byggd så att man kan köra ombord med sin bil på färjan. Ofta får man sedan gå ur bilen under tiden den är på färjan, och beroende på resans längd erbjuds det olika många aktiviteter, exempelvis kan man på vissa färjor äta mat i en restaurang och handla i en shop. Det finns olika benämningar inom färjeindustrin som indikerar vilken typ av färja det är, exempel finns ”ropaxfärjor”, även kallat kombifärjor som man kan rulla ombord på, vilket kallas ro (roll-on), och passagerare vilket förkortas pax. Detta är alltså en färja som kombinerar person och lasttransport.

Varför köper man inte en båt istället?

Varför köper man inte en båt istället?

För de som är intresserade av att äga en färja är det första man ska göra fundera över varför man vill äga den och vilken funktion färjan skall ha. Efter det bör man kontakta kommunen där man bor och se ifall de har sett behovet och om de är intresserade av att utföra ett samarbete. Om man vill ha färjan för privat bruk är det enligt definitionen inte en färja man vill ha utan en större båt. Det finns många olika sorters båtar som är stora och mer eller mindre lika färjor. För att köra båtar som är riktigt stora krävs det speciella intyg, exempelvis kustskepparexamen då man visar sina kunskaper i navigation, väjningsregler, flaggor, väder och liknande saker som är viktigt för att köra ett så stort fordon säkert.

Att köpa en färja vissa människors dröm, och det kan vara glädjande att få veta att detta är något som går att genomföra ifall man har de pengarna som krävs. Om man äger färjan kan man troligen vara med och påverka och bestämma över de rutterna färjan skall åka, och på så sätt ta sig mellan sina favoritplatser över vattnet!