Jobba på oljeplattform

Jobba på oljeplattform

Helikopter till jobbet

Jag har arbetat på en oljeplattform i Svarta havet i fem år. Det är det mest spännande jobbet, men självklart måste man vara medveten om att det medför mycket ansvar och att det finns många saker du måste klara dig utan under tiden att du befinner dig på plattformen. Många av mina vänner och familj förstår inte helt mitt jobb, därför tänkte jag berätta lite hur dagarna ser ut och vad vi gör och inte gör.

Bor och arbetar på en oljeplattform

Offshore-plattformar är bland de mest extrema arbetsmiljöerna i världen, men de är också bland de mest attraktiva. Därför vill jag berätta mer om olika jobbskift, fritid, kompatibilitet med privatlivet och hur man klarar vinden, vågorna och dimman.

Upp emot 100 personer arbetar dygnet runt på plattformen sommar som vinter, i dåligt väder och meter höga vågor, allt för att säkerställa att brunnarna och produktionsoperationerna löper smidigt och säkert. Tekniker kontrollerar ständigt att installationerna ovan ytan och runt 50 meter under vatten fungerar problemfritt. Det företag jag jobbar åt har producerat olja och gas i havet cirka 100 kilometer utanför land i nästan tre årtionden nu. Under denna tid har totalt cirka 13 miljoner ton råolja och 19 miljarder kubikmeter gas producerats.

Jag jobbar offshore i två veckor i en 12-timmarsdagskifte den första veckan och en 12-timmars nattskift den andra veckan. Efter det är jag hemma med min familj på land i två veckor. Det är enormt noggranna säkerhetsregler och en av dessa är arbetstiden som inte får överskridas.

Givetvis är det jobbigt att vara ifrån familjen i två veckor och jag missar många familjeträffar, men de veckor jag är hemma blir det mer intensivt istället. Vi har dessutom hittat ett bra sätt att umgås online så att jag ändå får vara med på mitt sätt.

De veckor man är hemma så gäller det även att planera sin tid väldigt bra, så att man underlättar för familjen och hinner med allt man bör hinna.

Stränga scheman

Det första som händer under dagen är växlingsbyte och då hålls även ett planeringsmöte. Jag har som uppgift att sammanställa produktionsrapporter, genomföra produktionsprovprogram, ansvara för flödet av olja och gas som producerats och övervakar vatteninjektionsprogrammet och rörledningarna under vattnet.

Jag gillar alltid att ta på mig nya utmaningar som förbättrar produktionsprocessen. För att hålla mig uppdaterad för mitt jobb har vi regelbunden special offshore-teknik, säkerhet och överlevnadsutbildning. På så sätt kan jag fortsätta utveckla mina kunskaper och kompetens. Våra hälso- och säkerhetsfärdigheter är en viktig del av vårt företags kultur. Det är vårt ansvar att ifrågasätta allting och allt, om säkerheten skulle vara i tvivel. Men kollegialiteten spelar också en viktig roll offshore eftersom det är ett lagarbete. Vi måste vara väl samordnade, prata med varandra mycket, och stödja varandra för att fatta rätt beslut för produktions- och säkerhetsprocedurer. Alla eventuella problem måste redas ut direkt.

Helikopter till jobbet

Det enda sättet för oss att komma till jobbet och tillbaka till land är med helikopter, och det går bara när vädret är bra. Man måste vara förberedd för att hemresan kan försenas på grund av dåligt väder, säkerhet först gäller alltid. På våren är det ibland så dimmigt att helikoptern inte kan lyfta på flera dagar. På vintern kan det vara vindar upp emot 160 kilometer/timmen med vågor på 11, 12 meter. Då gäller det att vara tålmodig.

Vad kan man roa sig med långt ifrån alla restauranger, biografer och fotbollsplaner? Jag försöker alltid att slappna av så mycket som möjligt. Vi har internet och kan titta på tv i olika gemensamma rum. Dock försöker jag även att hålla mig i form så jag går till vårt gym samt spelar bordtennis och biljard med kollegorna.

Hyttlivet

Vad gör jag ensam i hytten då? Tja, förutom att hålla kontakt med familjen via videosamtal och annat så kollar jag gärna film på min ipad eller så roar jag mig på jigsawplanet, pokerstarscasino eller kluras, jag gillar att träna hjärnan. En annan grej som jag och familjen kommit på för att vi ska känna mer att vi alltid är tillsammans är att skapa en Youtube-kanal. Vi har samma inloggning allihopa och vi lägger bara upp filmerna med inställningen privat. Där postar vi sedan filmer hela tiden, oftast flera varje dag. Jag kan filma lite av min vardag om nåt speciellt har hänt och så varje dag spelar jag in en film där jag pratar om olika saker till dem, och givetvis berättar hur mycket jag älskar dem. Familjen gör samma sak, om det är tävlingar, matcher, skolmöten eller när de lagar mat. Dessa filmer är så oerhört viktiga för mig och för oss. Jag känner mig närmare dem på det viset. Att spara alla filmer i mobilen hade liksom inte gått eftersom det är så många, därför kom vi på det här sättet och det är jag så tacksam över. Det kan vara ett tips för andra i liknande situation.