Bo på husbåt

Bo på husbåt

Bo på husbåt

Kan man verkligen bo på en båt? Ja, i dessa tider när bostadsbristen märks av mer och mer och hyrorna har nått rekordhöjder, då söker fler och fler svenskar andra alternativ. Något som blivit vanligare är faktiskt att bo på husbåt, även om denna boendeform kommer med helt andra förutsättningar än en vanlig lägenhet gör. I många fall är ytan betydligt komprimerad och man måste vara lite praktiskt lagd för att arrangera sådant som el och vatten. Även om många väljer att stanna på en och samma plats med sitt flytande hus så har man ju faktiskt också möjlighet till att byta läge emellanåt, en omständighet som kanske kan vara fördelaktig jämfört med att flytta in och ut ur lägenheter. Lägg därtill det rofyllda kluckandet av vågor, ett svagt sövande gungande, samt den gemenskap som uppstår båtägare emellan så kan livet på en husbåt erbjuda saker som en lägenhet aldrig kommer att göra!

Husbåt eller segelbåt?

Husbåt eller segelbåt?

Husbåt eller segelbåt?

De som permanent bor på vattnet bor antingen i en vanlig segelbåt eller i en fullt anpassad husbåt. Skillnaden är att husbåten ofta är just en stuga eller ett litet hus, byggt på en flytande plattform eller ovanpå ett större skrov, som i många fall saknar motor. Husbåtar är med andra ord som permanenta hus fast de flyter på vattnet! De är ofta kopplade till stadens el-, och vattennät och de boende behöver i vissa kommuner dessutom inneha bygglov för dessa hus, även om man inte har en tillhörande tomt. I det andra fallet har man valt att helt enkelt bo året om på sin segelbåt, vilket är en annan historia. Detta innebär att man har betydligt mindre ytor, att vintervädret blir en större utmaning samt att man själv har en tank ombord för avfallsvatten som man måste tömma på egen hand. Charmen med att bo på en segelbåt är ju att man när som helst kan lätta ankar och dra på semester, weekendtripp eller flytta till ett helt nytt land utan att behöva leta boende!

Omkostnader

I Sverige är det inte någon jättestor prisskillnad vad gäller ett boende på land och ett till kaj. Både segelbåtar och husbåtar kan vara dyra i inköp, och i många fall ha höga omkostnader samtidigt som kajhyran skiljer sig åt beroende på läge precis som med vanliga lägenheter. Många husbåtsägare har också upplevt att det är svårare att få ett lån beviljat om man planerar att köpa båt jämfört med vanlig bostad, och att frågan om bygglov eller inte har givit upphov till förvirring bland både beslutsfattare och sökanden. Att ha en husbåt kan kosta lika mycket som att ha en mindre lägenhet vad gäller skötsel och uppehåll, och var sjunde år bör man räkna med att behöva lyfta ut hela bostaden ur vattnet för att renovera och uppgradera skrovet. Detta kan vara en dyr affär! De flesta som väljer att bo i husbåt eller på segelbåt verkar dock inte ha någon ånger. Känslan av att din trädgård är ett hav, att se båtar glida förbi köksfönstret eller att vaggas till sömns under höstkvällarna verkar överträffa allt för dessa sjöbusar. Nog låter det som en dröm alltid!