Åk runt jorden på en fraktbåt

Åk runt jorden på en fraktbåt

Åk runt jorden på en fraktbåt

I flera decennier har äventyrliga resenärer kunnat hitta alternativa sätt att ta sig runt jorden på, och då lagar och regler var betydligt mer avslappnade än vad de är nu, var det vanligt att den första generationens backpackers faktiskt åkte med fraktfartyg över haven. Även om det idag är förbjudet att åka med som fripassagerare på ett internationellt fartyg finns det ändå möjligheter att resa på ett ungefär liknande sätt ännu, om under ordnade former. Att åka med ett större fraktskepp runt jorden, eller genom Asien hela vägen till Italiens kuster, kanske inte ligger högst på listan av möjliga semestrar, men för den som gillar salta hav och exotiska kustlinjer kan det här vara drömresan. Lägg därtill att fler och fler resenärer börjar bli klimatmedvetna och att många här i Sverige ställer sig tveksamma till våra flygvanor så kan fraktbåtar vara rätt sätt att både uppleva mer och samtidigt resa mer klimatsmart!

Gör det själv eller all inclusive

Gör det själv eller all inclusive

Gör det själv eller all inclusive

De flesta fraktbåtar har ingen anledning att ta med fripassagerare, även om det är fullt möjligt att följa med utan att köpa en officiell biljett eller vara en del i besättningen. Det finns historier om resenärer som direkt kontaktar rederiet, eller ägarna av båten och säljer in sin idé om att få åka med gratis eller mot en låg avgift. Om du är envis och kan resa spartanskt med gott om tid kan detta såklart vara det mest autentiska sättet att resa med fraktbåt. De flesta kaptener kommer dock säga nej vid en sådan förfrågan, så det är i dessa fall bättre att prata direkt med rederiet. Om du har lite mer pengar att spendera och vill gå enligt de allmänna kanalerna, finns det flera rederier som säljer passagerarbiljetter till sina fraktlinjer. Där bor du i privat hytt, har alla måltider inkluderade i priset och kanske till och med har en pool och ett gym ombord som du kan använda. Du stannar dessutom i flera hamnstäder längs med resan som du kan gå av i och upptäcka på egen hand. Under dessa turer kanske du reser tillsammans med tio andra fotpassagerare plus besättningen som gör sitt vanliga jobb med fartyget. Om du väljer att åka på egen hand med skepp som du själv kontaktar kommer de ställa kravet på dig att du håller dig näst intill osynlig och klarar att sköta dig själv under resan.

Rutter och kostnader

Det finns alltså möjlighet att köpa en biljett online till ett av de stora fraktbolagen som regelbundet går kors och tvärs över världshaven. Från Shanghai utgår många skepp både tvärs över Stilla Havet och via Sydostasien och Suezkanalen in till Medelhavet. Du kan också åka från olika stora hamnstäder i Europa över till USA, Västafrika, Sydamerika och hela vägen till Kina eller Japan. Det enda som håller många tillbaka är priset på dessa resor med all inclusive. Räkna med att få betala runt 1000 kronor om dagen, och att en tripp från Shanghai till Europa tar runt 40 dagar att slutföra. En tur över Stilla havet tar ungefär 14 dagar, och då siktar du inget land från det du lägger ut till den dag du anländer! Det krävs med andra ord att du har sjövana för dessa turer!